Corona leidt tot kraamzorg vanuit een psychosociale rol

Corona leidt tot kraamzorg vanuit een psychosociale rol

Kraamzorg vanuit een psychosociale rol

Tijdens de coronacrisis deden aanzienlijk minder gezinnen een beroep op kraamzorg. Maar Familiehulp zag bij jonge gezinnen en kersverse mama’s wel nieuwe zorgvragen en behoeften ontstaan.

Tijdens de voorbije coronaperiode daalde de vraag naar kraamzorg. Volgens cijfers van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zakte het aantal kraamzorgdossiers in Vlaanderen met 10%. Ook Familiehulp zag een terugval van 13% bij haar klanten kraamzorg. “Zeker tijdens de lockdowns hadden gezinnen minder behoefte aan extra ondersteuning”, aldus partner zorgbeleid Fabienne Phlypo. “Vaak was de partner thuis of hadden mensen schrik om in nauw contact te komen met onze verzorgenden. Ook in onze afdeling dienstencheques zagen we tijdens die eerste maanden veel klanten de hulpverlening tijdelijk stopzetten.”

Kraamzorg vanuit een psychosociale rol

Hoewel het aantal aanvragen daalde, merkte Familiehulp wel een verschuiving binnen de zorgnoden van haar klanten kraamzorg. “In normale tijden zijn we er om jonge moeders te ondersteunen bij de zorg en voeding van hun baby”, vertelt kraamverzorgende Coby De Graef. “We helpen ook in het huishouden, zodat onze klanten tijd krijgen om te wennen aan hun nieuwe gezinssituatie. Maar tijdens de coronacrisis zag ik mijn jobinhoud veranderen. Mensen hadden vaker nood aan psychosociale ondersteuning: een schouderklopje, een babbel, sociaal contact,… Ik voelde me soms meer psychologe dan kraamverzorgende. Al vond ik dat uiteraard niet erg: psychosociale ondersteuning is een belangrijk element binnen onze zorg- en dienstverlening. Alleen werd die door de coronacrisis extra belangrijk.”

Klant Katrijn bevestigt. “Ik heb tijdens mijn zwangerschap enkele moeilijke momenten meegemaakt. Door de coronamaatregelen mocht mijn man niet mee naar doktersafspraken of consultaties bij de gynaecoloog. De eerste echo’s van je baby, dat zijn normaal situaties die je als koppel samen beleeft. Maar nu lag ik er alleen en moest mijn man het stellen met wat beelden op de smartphone.”

Ook na de bevalling was het niet altijd even gemakkelijk. “Vrienden en familie mochten niet op bezoek komen”, getuigt Katrijn. “De combinatie van postnatale stress en weinig sociale contacten vormden voor mij geen ideale cocktail. Gelukkig kon ik wel rekenen op kraamzorg van Familiehulp. En naast de effectieve kraamzorg was ik ook gewoon blij om eens een babbeltje te kunnen doen.”