Familiehulp presenteert ‘Goed werken in de zorg’

Familiehulp presenteert ‘Goed werken in de zorg’

Goed werken in de zorg

Op dinsdag 22 november 2022 organiseerde Familiehulp in het Vlaamse Parlement (zaal De Schelp) ‘Goed werken in de zorg’. Tijdens deze debatnamiddag rond innovatieve arbeidsorganisatie (IAO) werd ook het gelijknamige boek voorgesteld.

Het IAO-traject start in 2015, wanneer Familiehulp beslist om haar werking anders te gaan organiseren. De reden zijn de vele uitdagingen waarmee de thuiszorgorganisatie wordt geconfronteerd: de toenemende commercialisering van de zorg, de war for talent, de groeiende diverse zorgnoden van haar klanten,… Project 2020! is geboren.

De pijlers van IAO binnen Familiehulp

“Project 2020! werd afgetrapt met startconferenties in elke regio”, vertelt projectleider Bart Roegiers. “Daar kwamen onze medewerkers en klanten samen om na te denken hoe we onze werking konden optimaliseren. Het leidde onder andere tot de oprichting van nieuw samengestelde zorgteams en een versterkte regiowerking. Zeker in het begin waren er wel wat twijfels en zagen we hindernissen op ons pad, maar de resultaten gaven ons gelijk. Dankzij IAO werd Familiehulp sterker en meer flexibel. Het beste bewijs was toen de coronacrisis losbarstte. Mede dankzij IAO en onze vernieuwde werking hebben we die crisis goed kunnen managen.”

Een tweede grote pijler binnen IAO was het dieper leggen van verantwoordelijkheden. “Onze medewerkers beschikken over een schat aan kennis en ervaring”, zegt algemeen directeur Ann Demeulemeester. “Als je die mensen meer verantwoordelijkheden geeft bij de organisatie van hun werk leidt dit tot een nog betere zorg- en dienstverlening naar onze klanten. Door het oprichten van expeditieteams onderzochten en testten we welke taken en verantwoordelijkheden hiervoor het best in aanmerking kwamen. En via het principe van de sterrollen konden we de talenten van onze medewerkers optimaal inzetten.”

Ervaringen gebundeld in een boek

“Naarmate het einde van Project 2020 in zicht kwam, rijpte binnen Familiehulp het idee om de vele ervaringen en resultaten van IAO te bundelen in een boek. “We willen met dit boek ook een positief verhaal vertellen”, aldus Ann Demeulemeester. “IAO was een traject met vallen en opstaan, maar vooral met zeer veel dynamiek, positivisme en doorzettingsvermogen. We hopen van harte dat andere (zorg)organisaties onze ervaringen kunnen gebruiken om hun eigen werking te versterken.”

Debatnamiddag rond IAO

De presentatie van het boek ‘Goed werken in de zorg’ vond plaats tijdens een debatnamiddag rond IAO. 150 mensen van Familiehulp en talrijke andere organisaties wisselden ideeën en ervaringen uit, en luisterden naar boeiende uiteenzettingen van gastsprekers als Johnny Smets (Inetum-RealDolmen), Jan Van Acoleyen (Proximus), Vicky Coryn (Group INTRO), regiodirecteurs Eva Strubbe en Bart Tirez, Vlaams minister Jo Brouns, Candice De Windt (zorgambassadeur) en algemeen directeur Ann Demeulemeester. De moderatie lag in handen van ex-medewerker San Cooreman. De vele unaniem positieve reacties versterkten de indruk dat dit een topevent was waar Familiehulp met trots op mag terugblikken.

Interesse in ons boek ‘Goed werken in de zorg’? Je vindt alle info op de website van onze uitgever Lannoo Campus.