Ontdek de innovatieversnellers van Familiehulp

Ontdek de innovatieversnellers van Familiehulp

Ontdek de innovatieversnellers van Familiehulp

11 verzorgenden en huishoudhulpen van Familiehulp vervullen momenteel binnen onze organisatie een rol als innovatieversneller. Concreet bedenken zij creatieve ideeën die Familiehulp kan omzetten in projecten. Ze krijgen ook tips en tricks waarmee ze hun collega’s kunnen coachen om zelf te gaan vernieuwen.

Wat is het idee achter het project van de innovatieversnellers?

Mieke Frederix (regiodirecteur Hasselt): Familiehulp wil een flexibele organisatie zijn, die zich snel kan aanpassen. Op die manier kunnen we gericht inspelen op nieuwe vragen van onze huidige en toekomstige klanten. Onze verzorgenden en huishoudhulpen staan dicht bij hun klanten. Zij kennen het beste hun noden en verwachtingen. Daarom wilden we een beroep doen op hun kennis en ervaring om samen na te denken over nieuwe ideeën voor Familiehulp.

Het project bestaat uit verschillende stappen.

Mieke Frederix: In een eerste fase organiseerden we een online bevraging rond innovatie en creativiteit binnen Familiehulp. We onderzochten ook of we bestaande ideeën konden omzetten naar de praktijk. Tegelijk bepaalden we de thema’s die we wilden vernieuwen en kozen we een plan van aanpak.

Op basis van de bevraging hebben we 11 medewerkers uitgenodigd om deel te nemen aan dit traject. Als echte innovatieversnellers hebben zij de voorbije maanden samen creatieve ideeën bedacht en vooral geleerd op welke manier ze deze kunnen aanbrengen en uitwerken. In een volgende fase gaan we onderzoeken of we deze ideeën kunnen omzetten naar concrete projecten of acties.

Hoe beoordelen jullie momenteel het project?

Mieke Frederix: Ik merk heel veel enthousiasme, gedrevenheid en motivatie bij onze medewerkers. Ze willen hier echt voluit voor gaan en tot goede ideeën komen. En dat stemt ons uiteraard enorm tevreden.

 

Els Boonen (verzorgende Hamont-Achel): “Ik hoop dat het hier niet stopt”

“Ik ben lid van het team dat werkt rond kansarmoede, stress en eenzaamheid. Heel inspirerend, maar tegelijk zware thema’s. Vanuit mijn 35 jaar ervaring bij Familiehulp wist ik wel wat rond kansarmoede, dus ben ik mij daar in gaan verdiepen. Ik heb veel opzoekingswerk gedaan, onder andere via het OCMW en de gemeente Hamont-Achel en dat was best confronterend. Ik had nooit verwacht dat de problemen zo diep konden zitten. Op basis van die kennis hebben we nu een voorstel klaar dat deze vrijdag voor een jury komt. Hierin leggen we een plan voor hoe onze organisatie in de toekomst met kansarmoede, stress en eenzaamheid kan omgaan. Hopelijk stopt het hier niet, want mijn werk als innovatieversneller motiveert enorm om dieper op de thema’s in te gaan.”

Magda Linden (verzorgende Houthalen-Helchteren): “Heel verrijkend”

“Met mijn team hebben we ons gefocust op eenzaamheid en stress bij onze klanten en medewerkers. Ik vond het best moeilijk om uit zulke diverse thema’s een gericht onderwerp te kiezen om op verder te werken. Maar dankzij het nodige opzoekingswerk en de hulp van de Sociale Innovatiefabriek is dat gelukt. We moeten nu afwachten hoe de jury ons voorstel beoordeelt. Ik vond het alleszin heel verrijkend en voor herhaling vatbaar om vanuit onze ervaring in het werkveld mee na te denken hoe Familiehulp bepaalde thema’s anders kan aanpakken.”

Innovatieversnellers is een ESF-project waarbij Familiehulp wordt begeleid door Sociale Innovatiefabriek en AMS. Een reportage over onze innovatieversnellers vind je ook in dit filmpje.