“Vergeet die roze wolk”

“Vergeet die roze wolk”

An-Sofie Van Parys

Er wordt nog altijd te weinig aandacht besteed aan het emotionele, mentale en psychische welzijn van aanstaande of pas bevallen moeders en hun gezin. Met de Broedvrouw reikt An-Sofie Van Parys deze groep een helpende hand. “Mensen vergeten hoe intensief zwangerschap en geboorte kunnen zijn.”

“Onze maatschappij hangt al decennia een romantisch ideaalbeeld op over zwangerschap en bevalling”, vertelt An-Sofie Van Parys. “Maar dat plaatje klopt niet helemaal. Het is juist een heel intensieve periode, zowel positief als negatief. Het leven van aanstaande of jonge moeders en hun partner verandert ingrijpend. Niet alleen organisatorisch, maar ook relationeel. En dan zijn er nog natuurlijke factoren als slaaptekort, hormonen, stemmingswisselingen, stress,… Dit kan bij veel mama’s en papa’s leiden tot twijfel, neerslachtigheid, angstgevoelens en zelfs depressie. En soms hebben deze jonge ouders ook nog een schuldgevoel: ze voelen zich bij een zwangerschap of na een bevalling niet meteen gelukkig, terwijl hun omgeving dit wel van hen verwacht. Voor veel mensen is de zwangerschap dus geen roze wolk, maar eerder een broze wolk.”

Met Broedvrouw pleit An-Sofie Van Parys daarom voor meer aandacht voor het mentale en psychische welzijn van zwangere of pas bevallen vrouwen en hun gezin. Tegelijk reikt ze deze doelgroep via consultaties en therapie een helpende hand. “Samen met collega Lotte De Schrijver bieden we mentale ondersteuning, psychologische en seksuologische begeleiding aan vrouwen of koppels die met vragen of problemen kampen tijdens of na een zwangerschap. Dat kan gaan over relationele of seksuele moeilijkheden, angstgevoelens, neerslachtigheid en depressie of praktische problemen rond borstvoeding of nachtrust. We werken met een brede waaier aan mogelijke thema’s waarover we samen nadenken en naar mogelijke oplossingen zoeken.”

Naast therapie geeft An-Sofie Van Parys ook opleidingen aan professionals, zoals bijvoorbeeld de kraamverzorgenden van Familiehulp. “In de klassieke basisopleidingen voor vroedvrouwen en kraamverzorgenden komt het mentale en psychologische aspect veel te weinig aan bod. Het opvolgen van de zwangerschap richt zich daar vaak alleen op het fysieke en het praktische. Via mijn trainingen hoop ik collega’s meer vertrouwen te geven om ook met dat mentale stuk aan de slag te gaan. De opleidingen zorgen er ook voor dat het belang van het mentale welzijn door steeds meer zorgprofessionals wordt opgepikt. Als we onze kennis doorgeven aan anderen, kunnen zij die op hun beurt verder verspreiden. Zo bereiken we samen meer mensen, zowel via opleidingen als via therapie.”

Wie interesse heeft in Broedvrouw en haar activiteiten kan terecht op www.broedvrouw.be. Voor het stuk opleiding aan professionals kan je terecht op www.woomproject.be. Via www.wolkinmijnhoofd.be vind je goeie informatie gericht op de gezinnen in de perinatale periode.