Familiehulp verbaasd over nakende besparingen in de gezinszorg

Familiehulp verbaasd over nakende besparingen in de gezinszorg

Familiehulp verbaasd over besparingen in gezinszorg

Familiehulp is verbaasd over de beslissing van de Vlaamse Regering om de komende jaren te besparen op het groeipad van de gezinszorg. "Deze beslissing kwam er zonder overleg en druist bovendien in tegen de realiteit."

De Vlaamse Regering maakte gisteren tijdens de Septemberverklaring bekend dat het budget voor de gezinszorg veel trager zal stijgen dan eerder was aangekondigd. Familiehulp, de grootste thuiszorgorganisatie van Vlaanderen en Brussel, reageert verbaasd op die beslissing. "We zien nochtans dat steeds meer mensen om uiteenlopende redenen een beroep doen op gezinszorg en kraamzorg", aldus afgevaardigd bestuurder Ann Demeulemeester. "Er is niet alleen de vergrijzingsgolf die steeds meer voelbaar wordt, maar ook bijvoorbeeld de afbouw van het aantal ligdagen in ziekenhuizen. Het maakt dat mensen steeds vaker en langer in hun vertrouwde thuisomgeving willen verzorgd worden.”,

Zo zag Familiehulp in de eerste jaarhelft van 2023 het aantal aanvragen gezinszorg met 5,04% stijgen in vergelijking met dezelfde periode in 2022. "Als de Vlaamse Regering nu de handrem optrekt, zegt ze feitelijk dat we als sector nog meer zorg moeten verlenen met minder middelen", verklaart Ann Demeulemeester. “Bovendien worden we ook indirect getroffen door het schrappen van de RSZ-doelgroepverminderingen voor oudere werknemers. Voor onze organisatie met 13.000 medewerkers gaat dat over 4 miljoen euro per jaar."

Door de aangekondigde nakende besparingen loeren volgens Familiehulp nieuwe risico’s om de hoek. "De werkdruk op de ‘helden van de zorg’ zal verder toenemen, wachtlijsten worden nog langer, de zorgkwaliteit dreigt te dalen en mensen zullen op minder zorg kunnen rekenen dan ze nodig hebben. Dat is geen vrolijk vooruitzicht, zeker omdat gezinszorg als basiszorg onmisbaar is in de sociale ondersteuning. Het verbeteren van de levenskwaliteit, het doorbreken van de eenzaamheid, het garanderen van warme en nabije zorg: het is de essentie van wat onze medewerkers betekenen voor tienduizenden mensen met chronische of acute zorgnoden."